Notícies

La Plataforma Per un Finançament Just fa una crida a manifestar-se el dissabte per un finançament just.

La Plataforma Per un Finançament Just ha fet una crida al conjunt de la societat valenciana a manifestar-se el dissabte de manera simultània a Alacant, València i Castelló sota el lema “Un poble unit per un finançament just”. El mateix ha sigut el dia 17 de novembre en el Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València.

L’acte ha comptat amb els i les líders dels integrants de la plataforma per un Finançament Just, que aglutina als agents socials UGT PV, CC OO PV, la patronal CEV; i tots els grups parlamentaris amb representació en Les Corts Valencianes excepte VOX: PSPV-PSOE, Partit Popular CV, Ciutadans, Compromís, Unides Podem – EU.

En la seua intervenció el líder d’UGT-PV, Ismael Sáez, ha fet un anomenat a la ciutadania valenciana a les mobilitzacions i ha agraït el suport de la societat i dels mitjans de comunicació davant una demanda que és per a tota la ciutadania. A més, ha destacat la necessitat imperiosa del canvi de model. “Un nou model de finançament ens oferirà la possibilitat de créixer i recuperar la renda per càpita perduda en tot aquest temps i acostar-nos a la mitjana del país. Necessitem un finançament adequat per a fer aqueix salt i crear riquesa en la nostra Comunitat”.

Des de CCOO, la seua secretària general Ana García Alcolea, ha indicat en la roda de premsa celebrada aquest matí en el Col·legi Major Rector Pesset de València que “el 20 de novembre ens juguem molt. Volem bandejar les desigualtats que es generen en sanitat, educació o serveis socials per no tindre un model de finançament just. A més, necessitem més recursos econòmics per a canviar el model productiu, que siga capaç de crear treball decent. La unitat generada amb aquesta convocatòria, entre sindicats, patronal, partits i entitats de la societat civil, és un clam davant el Govern, al qual reclamem que passe de les paraules als fets. Esperem que abans que acabe el mes pose damunt de la taula un esborrany per a començar la discussió”.

La presidenta de la CEV-València, Eva Blasco, ha remarcat que “la falta de finançament i d’inversions llastra el benestar dels nostres ciutadans i també la competitivitat de les nostres empreses i territori, limitant el creixement econòmic. Amb un finançament just podríem multiplicar els recursos destinats a modernitzar el teixit productiu, clau per a ser més competitius. A més, la pandèmia ha agreujat la situació. Necessitem que l’infrafinançament de la nostra comunitat se solucione per a afrontar la recuperació social i econòmica en igualtat de condicions”.

Crida de les forces polítiques

Les forces polítiques també s’han sumat a aquesta crida. José Muñoz, secretari d’organització del PSPV, ha destacat “la unitat entre les forces polítiques, agents econòmics i socials que formen part del diàleg social”. “És una bona notícia que estiguem tots en aquesta reivindicació que sempre ha estat en l’agenda del Partit Socialista, tant quan no governàvem com ara que sí que ho fem”. “Encara que continuem estant infrafinançats, els últims anys hi ha hagut una sèrie de mecanismes de compensació per a pal·liar aquesta situació, com els fons no reembossables per a compensar les despeses derivades de la pandèmia”, ha explicat Muñoz, que ha recordat que “el president del Govern, Pedro Sánchez, ja va anunciar que qualsevol tipus d’infrafinançament anava a veure’s compensada amb aquesta mena de fons extraordinaris fins al nou model”. Per això, el dirigent socialista ha cridat les forces polítiques a continuar demostrant aqueixa unitat per a “aprovar un sistema de finançament que siga just per a aquesta terra”.

El president del PPCV, Carlos Mazón, ha assenyalat que “la implicació pel finançament just ha de ser de tota la societat. Convoquem a la societat valenciana a eixir al carrer davant una exigència en la qual estem tots implicats. El finançament -ha afegit- no és una batalla d’egos entre presidents autonòmics o un full de càlcul per a veure qui gana o perd, ni una batalla política per a veure qui ho fa millor, hem de ser capaces d’explicar que està en joc la sanitat, les residències de majors, l’educació dels nostres fills, la dependència o uns serveis públics dignes i de qualitat”.

Àgueda Micó, coportaveu de Compromís ha destacat la importància de reivindicar, no sols un sistema de finançament just, sinó més inversions ajustades al pes poblacional i la condonació del deute històric provocat per anys d’infrafinançament. “La participació massiva de tota la societat civil en la manifestació és una gran notícia que esperem que cap diputat i diputada valenciana oblide quan arribe al Congrés. Des de Compromís, continuarem exigint al govern central un tracte just per a les valencianes i els valencians fins que siga una realitat, governe qui governe a Madrid. Se suposa que abans de finalitzar el mes hi haurà una nova proposta de reforma del sistema de finançament, tal com es va comprometre la ministra Montero amb Joan *Baldoví, i des de Compromís vigilarem que aqueix acord siga una realitat; volem fets i no paraules”.

Per part seua, la síndica de Ciudadnos (Cs) en Les Corts valencianes, Ruth Merino, ha considerat que “la manifestació és molt important per a reivindicar un sistema de finançament just, equitatiu i transparent” i ha advocat per “fer el pas més important”, que és “asseure’s a negociar, cedir i consensuar la reforma del model”.

Carles Fons, d’Unides Podem – Esquerra Unida, ha apuntat que “és urgent un canvi de model de finançament autonòmic que acabe amb l’infrafinançament del País Valencià, acompanyat d’una reforma fiscal progressiva i justa, perquè això no pot ser una pugna entre pobres.

Aquesta mobilització la protagonista de la qual és la societat civil i la ciutadania valenciana té caràcter unitari, perquè l’infrafinançament perjudica sense distinció al nostre poble”.

Mobilitzacions simultànies en les tres capitals

Les mobilitzacions tindran lloc aquest dissabte 20 a les 18.00 hores de manera simultània a Castelló, València i Alacant. Ixen des de la Plaça de les Aules (Castelló); Avinguda Estació-Plaça dels Estels- (Alacant) i Plaça Sant Agustí-Lluis Vives (València). En finalitzar es procedirà a la lectura d’un manifest per part de Rosa Agost, Professora de Filologia i membre de l’AVL, i el viròleg Miguel Alayrach Martinez, a Castelló. A València, Clara Castelló, periodista d’À Punt i Julio Monreal periodista del Llevant, i a Alacant Carlos Arcaya (periodista de Radio Alacant, cadena Ser) i Mayte Vilaseca (Onda Cero de Vinalopó).

Manifest

El dia 18 de novembre de 2017 la ciutadania valenciana va eixir als carrers de València per exigir un “Finançament Just”. Han passat ja tres anys i aquella reclamació encara és viva.

Continua llegint

Signa

Signa en favor d'un #FinançamentJust per al poble valencià.

Fes difusió

Si a tu també t'indigna, comparteix-ho amb les teues amistats i fes correr la veu.