Notícies

La Plataforma per un Finançament Just porta a Madrid les seues reivindicacions per un canvi en el sistema

• Representants de la Plataforma s’han concentrat a les portes del Congrés dels Diputats on han llegit un manifest amb les seues peticions i posteriorment han sigut rebuts per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero

La Plataforma per un Finançament Just ha portat aquest dimarts les seues reivindicacions per a un canvi en el sistema de finançament autonòmic a Madrid perquè aquest siga just i equitatiu per a la Comunitat Valenciana. Així, els representants de la plataforma – integrada pels sindicats UGT-PV i CCOO-PV, la patronal CEV, els partits PSPV-PSOE, Ciutadans, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida , i societat civil – s’han concentrat a les portes del Congrés dels Diputats i posteriorment han sigut rebuts per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, a qui han traslladat les seues peticions.


Entre les reivindicacions destaquen la necessitat que el Govern fixe una data de presentació de la proposta del nou model de finançament que permeta començar la negociació amb les comunitats autònomes, així com que els pròxims Pressupostos Generals de l’Estat contemplen, de nou, un repartiment dels recursos equitatiu entre tots els territoris.
“Fins hui, cap dels sistemes de finançament ha tractat amb justícia a la Comunitat Valenciana, havent d’enfrontar-nos als reptes que tenim com a societat, carregant amb la motxilla de la discriminació” ha alertat la Plataforma durant la lectura del manifest amb el qual han dit “basta, perquè creiem en la igualtat d’oportunitats”.

El secretari d’UGT-*PV, Ismael Sáez, ha posat en valor aquesta acció dins del procés de demandes pel canvi de model de finançament. Així, el líder d’UGT- PV ha assenyalat que “som ací per a reivindicar el dret dels valencians i valencianes a un finançament just i també per a resoldre el problema del deute que per l’infrafinançament ha anat creixent de manera tal que resulta impossible d’assumir. “Aquests interessos no van contra ningú perquè no volem ser més que ningú, la qual cosa volem i portem reivindicant des del 2009 és canviar aquest sistema de finançament que és injust” ha assenyalat.

A més, Sáez ha valorat la reunió d’aquesta vesprada amb la ministra d’Hisenda: “Amb el govern anterior l’intentem ja amb el ministre Montoro però no va ser possible. I hui ens reunim amb la ministra Montero, per a recordar-li el que en més d’una ocasió el govern actual ha dit, que vol traure una proposta per a debat que implicaria el compromís de tots els partits polítics en el Congrés dels diputats; i és el que volem traslladar com a representants de la societat valenciana, la demanda al Govern que traga aquesta proposta per al debat”.

El secretari general de CCOO-PV, Juan Cruz, ha afirmat hui que el País Valencià ha sigut capaç d’eixir d’aquesta crisi amb recursos inferiors als que perceben altres comunitats autònomes, amb un sistema de finançament “absolutament injust”. No obstant això, Cruz ha apuntat que la reivindicació que hui han portat al Congrés “no és contra cap comunitat autònoma, la qual cosa volem és un sistema de finançament que siga just per a totes, equilibrat i que reconega les particularitats de cadascuna d’elles”. “Un finançament just que ens permeta tindre uns serveis públics dignes i els recursos necessaris per a afrontar qualsevol tipus de crisi, a més de projectar l’economia valenciana de cara al futur” ha apuntat.

En la mateixa línia, Salvador Navarro, president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), ha urgit a posar data al canvi de model de finançament. “A causa de l’injust infrafinançament, els recursos destinats en la nostra Comunitat a polítiques econòmiques reals són poc més que testimonials” ha assegurat. “El major esforç que representa per al pressupost valencià mantindre el nivell de despesa en serveis públics fonamentals té com a contrapartida un menor percentatge de recursos per a les polítiques que donen suport a les activitats econòmiques dels sectors productius; per a factors que, com la I+D+i, les infraestructures o la internacionalització, contribueixen al desenvolupament econòmic, o per a traçar un pla d’acció que enfortisca la nostra indústria. Sense el finançament que ens correspon el nostre territori continua perdent oportunitats i restant competitivitat”, ha afirmat. Per a Navarro, no es tracta d’un assumpte menor i, per tant, “no hauria de quedar espai per al joc polític. No podem continuar sent els gran perjudicats”

REUNIÓ AMB LA MINISTRA D’HISENDA

Després de la concentració a les portes del Congrés dels Diputats, els representants de la Plataforma per un Finançament Just han mantingut una reunió amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, a qui han traslladat les seues reivindicacions i la necessitat de “abordar de manera urgent” la reforma de l’actual sistema de finançament el qual “menysprea els interessos i drets de tots els valencians i valencianes”.

El sotssecretari general i síndic del PSPV-PSOE, Manolo Mata, ha afirmat que l’objectiu d’aquesta campanya és “que tothom sàpia que som la comunitat autònoma pitjor finançada” i ha apuntat que “això és un clam per al conjunt de la societat espanyola perquè l’Espanya del benestar s’assentisca sobre els territoris autonòmics”. En aquest sentit, Mata ha valorat positivament els avanços “a mitjà i curt termini” en matèria de finançament amb qüestions com el repartiment dels fons COVID o els fons de recuperació, encara que ha reiterat que els valencians “aspirem al fet que hi haja igualtat entre els ciutadans respectant la diversitat dels territoris, però això només és possible si tots tenim els mateixos diners per a Sanitat, Educació i els serveis socials elementals”.

La coportaveu de Compromís, Águeda Micó, ha recordat a la ministra d’Hisenda, Mª Jesús Montero, que fa unes setmanes el Congrés aprovava una proposta de Compromís que instava el Govern a presentar una nova proposta del model de finançament abans d’acabar l’any 2021. “Després de 2 anys de legislatura, la responsabilitat de presentar una nou proposada de model de finançament és únicament del Govern central. Les valencians i valencians no podem estar ni un minut més sense comptar amb un finançament just que ens permeta garantir uns serveis públics de qualitat, per això des de Compromís no deixarem de continuar reivindicant, com hem fet sempre” ha assenyalat.

Per part seua, la síndica de Ciutadans (Cs) en Les Corts valencianes, Ruth Merino, ha exigit solucions a “un problema que llastra als valencians” i ha afirmat que en la reunió amb la ministra d’Hisenda demanaran que “es prenga de debò el dia a dia dels valencians, discriminats des de fa anys”. “Hui ens fem aquesta foto, que ens representa a tots els ciutadans de la Comunitat Valenciana per a exigir igualtat i que s’aborde ja la reforma”, ha afegit.

Finalment, la portaveu adjunta de Unides Podem-Esquerra Unida, Estefania Blanes, ha assenyalat que “hui ens hem concentrat a les portes del Congrés dels Diputats per a reivindicar un finançament just per al Pais Valencià, perquè entenem que dècades d’infrafinançament, i de falta d’inversions han posat en un greuge discriminatori a tots els valencians i valencianes”. “Exigim que abans que acabe el 2021 es puga pactar i acordar un nou sistema de finançament que ens equipare a la resta de l’Estat i així es puga aplicar als pressupostos del 2022”, ha conclòs.

Manifest

El dia 18 de novembre de 2017 la ciutadania valenciana va eixir als carrers de València per exigir un “Finançament Just”. Han passat ja tres anys i aquella reclamació encara és viva.

Continua llegint

Signa

Signa en favor d'un #FinançamentJust per al poble valencià.

Fes difusió

Si a tu també t'indigna, comparteix-ho amb les teues amistats i fes correr la veu.