La campanya ‘Per un finançament just’ trasllada la seua reivindicació a Madrid

La comissió “Per un Finançament Just” ha viatjat a Madrid amb una doble missió. D’una banda ha lliurat al ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, una carta en la qual l’insta a convocar de forma urgent tant la Conferència de Presidents, com el Consell de Política Fiscal i Financera, per abordar el canvi del model de finançament autonòmic.

A aquest lliurament han acudit com a representants d’aquesta campanya els sindicats UGT PV i CCOO PV, amb els partits Podem, Compromís i PSPV, que han lliurat el Manifest Per un Finançament Just, així com signatures recollides de suport al mateix, a més de l’esmentada carta . També han estat presents altres entitats com el CJCV, Acció Cultural o l’Associació de Professors de Secundària.

Posteriorment, la comissió, a la qual s’ha sumat la CEV, s’ha reunit al Congrés amb diputats i senadors valencians de tots els partits amb representació parlamentària, per abordar la necessitat de posar en marxa el procés que acabe amb un finançament just.

Arturo León, secretari general de CCOO PV, ha afirmat en la seua intervenció que “som els únics contribuents nets al sistema i això genera grans problemes en el desenvolupament econòmic i social del nostre territori”. Per a CCOO PV és fonamental renovar-ho perquè ha demostrat la seua iniquitat i, per tant, es demana al Govern lidere una nova proposta perquè a ell li correspon la iniciativa política. “L’actual model afecta la Comunitat Valenciana perquè tenim pitjors serveis públics i se’ns limiten les polítiques de creació d’ocupació i d’impuls econòmic. Tota la ciutadania, independentment d’on visca, hauria de tenir els mateixos drets “, admet León.

“Des de UGT PV considerem que amb aquesta acció la campanya Per un Finançament Just està fent visible el gravíssim problema de l’infrafinançament valencià, que és un cas únic, som l’única autonomia que sent pobre contribueix netament al sistema, de manera que cal canviar al més aviat possible l’actual sistema de finançament autonòmic que és altament discriminatori amb els valencians “. A més d’això, Ismael Saez considera que “és fonamental abordar el tema de les inversions, ja que la Comuinitat Valenciana està a la cua de les mateixes i aquestes són absolutament fonamentals en matèria de transports o ferroviària si volem que la nostra indústria segisca creixent i sent competitiva “.

Per Salvador Navarro, president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), “no és fàcil que un assumpte concite el consens i l’acord de la nostra Comunitat, dels seus ciutadans, polítics, treballadors i empresaris, com ho ha fet la necessitat de reformar el model de finançament autonòmic. Un acord amb fonament objectiu d’experts i informes que confirmen aquesta crònica infrafinançament que s’ha mantingut durant dècades amb uns i altres governs i que hui ja és insostenible. Ahir el Congrés va ser escenari d’aquesta reclamació unitària. És el Govern qui ha de liderar aquesta reforma i oferir una solució global que acabe amb aquesta històrica injustícia financera amb la Comunitat Valenciana que limita el benestar de la seua societat i la competitivitat i les seues empreses “.

Per la seua banda, Antonio Estañ, secretari general de Podem, ha reiterat que “hi ha un criteri unànime sobre que la Comunitat Valenciana és l’autonomia pitjor finançada d’Espanya. La desigualtat de recursos significa en la pràctica que no tenim els mateixos drets que la resta, que se’ns tracta com a ciutadanes i ciutadans de segona. El Govern del PP pretén enfrontar a uns territoris amb altres per no assumir la seua pròpia responsabilitat. Del que es tracta és de garantir els principis d’igualtat i solidaritat. Un finançament just per al sosteniment de les nostres escoles i hospitals, una solució per al deute històrica i corregir el dèficit d’inversions que any rere any ens deixa a la cua. ”

El vicesecretari general del PSPV Manolo Mata ha advertit que “l’Espanya del benestar té un forat de 5 milions de persones que no són iguals” per això ha reclamat “igualtat” per a una comunitat que exigeix “un tracte just i evitar les discriminacions”. “L’Espanya del benestar s’assenta sobre la sanitat, l’educació, els serveis socials i, excloses les pensions, tot és competència de les comunitats autònomes i per això cal un compromís del Govern i de les Corts Generals”. “Hem vingut a dir al Govern de Rajoy que ja estem farts, que ja n’hi ha prou, i que en la seua mà està solucionar un deute històric que està motivada per l’infrafinançament i que necessitem unes inversions justes i adequades a la mitjana nacional. Demanem ser tractats d’iguals a la resta dels ciutadans per poder tenir la mateixa educació, la mateixa sanitat i el mateix benestar social “, ha exigit Mata.

El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha exigit al ministre Cristóbal Montoro la convocatòria urgent del Consell de Política Fiscal i Financera per reformar l’actual sistema de finançament. “El Govern té l’obligació de complir amb la Constitució i fer que tota la ciutadania espanyola tinga els mateixos drets, cosa que s’està incomplint de forma sistemàtica per culpa d’un finançament que maltracta de manera injustificada a les valencianes i els valencians, amb pitjors serveis públics i unes inversions molt per sota de la mitjana estatal. Confiem que tots els partits polítics que s’han sumat a aquesta reclamació unitària tingen veritable voluntat d’exigir al Govern de M. Rajoy la reforma del sistema de finançament, ja que cada any que passa la hipoteca generada per culpa de l’infrafinançament, que ja supera els 44.000 milions d’euros, augmenta de forma injusta “.

“Hui és un dia per apel·lar a la unitat de tots els grups parlamentaris en la reivindicació del nou model de finançament”, ha assenyalat la síndica de Ciudadanos a la Cambra valenciana, Mari Carmen Sánchez. “És important recordar d’on venim per saber on anem, de manera cohesionada per solucionar una problemàtica que la Comunitat Valenciana porta arrossegant massa temps i per reclamar al ministre Montoro un nou sistema de finançament que hauria d’haver arribat al desembre de 2017”, ha assenyalat.

El Partit Popular, que sí que han participat en la reunió del Congrés, ha afirmat que comparteixen “el fons de l’assumpte: la necessitat de solucionar l’infrafinançament valenciana amb un nou model de finançament, així com inversions suficients”.