Notícies

Milers de valencians i valencianes clamen per un finançament just

Més de 60.000 persones han omplit els carrers de la ciutat de València per a reclamar de manera unànime la reforma del sistema de finançament i unes inversions justes per al poble valencià. Una manifestació històrica que ha comptat amb la participació de tota la societat civil, empresaris, sindicats i grups polítics amb l’única excepció del Partit Popular.

Passades les 18h, la comitiva va partir en un ambient molt festiu des del carrer Guillem de Castro en una mobilització que ha estat amenitzada per la colla de dolçainers i tabaleters Estrela Roja de Benimaclet i altres músics vinguts d’arreu tot el País Valencià, així com un grup de gegants que han acompanyat a les pancartes principals fins  a les Torres dels Serrans, lloc on s’ha llegit el manifest.

La primera pancarta unitària va il·lustrar la pluralitat de la convocatòria, duta per representants de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, de les plataformes en defensa de la Llei de dependència, de la Sanitat i de l’Ensenyamet Públic, del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana, de les universitats, de la Cambra de Comerç, de l’Associació d’Empresàries i Professionals de València, de la Confederació Empresarial Valenciana, de Comissions Obreres del País Valencià, de la Unió General de Treballadors del País Valencià, de la Central Sindical Independent de Funcionaris, del Sindicat Independent i de la Intersindical Valenciana.

Darrere de la segona pancarta unitària, caminaren plegats representants de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, d’Escola Valenciana, d’Acció Cultural del País Valencià, i dels partits polítics participants, Esquerra Unida del País Valencià, de Compromís, de Podem, del Partit Socialista del País Valencià i dels màxims representants del Consell i de les Corts Valencianes, així com de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Mentre la capçalera de la marxa va desembocar en la porta de les Torres de Serrans, la cua de la manifestació seguia caminant, l’espai reservat per escoltar el manifest va ultrapassar totes les previsions de participació. Des d’un entarimat situat entre el riu i les Torres, amb el centre de la ciutat a l’esquena, els manifestants van escoltar la lectura a nou veus del manifest ‘Per un finançament i unes inversions justes’, a càrrec d’un representant de les entitats socials valencianes més representatives i de personalitats destacades de la cultura i dels mitjans valencians.

La lectura coral de les reivindicacions consignades en el text va correspondre a la periodista Brega Sanchis; a Eva Blasco d’EVAP; a Marius Fullana, de la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic; a Elena Navarro, responsable d’Igualtat del CJCV; a M. Carmen Prat; a la Plataforma en defensa de la Llei de la Dependència; a Emilia Bolinches, de la Plataforma en defensa de la Sanitat Pública; a Mónica Martí Sempere, vicerectora de Planificació Econòmica de la Universitat d’Alacant; a Carles Xavier, per la Coordinadora Valenciana d’ONGD i a Giovanna Ribes, directora i promotora audiovisual.

“Tota la ciutadania valenciana, de moltes i diverses tendències polítiques, d’un ampli ventall d’entitats cíviques i, en definitiva, el poble valencià sabem que per exigir igualtat social i de drets ens cal millorar el nostre finançament, les inversions públiques al nostre territori i compensar el nostre deute històric acumulat. Gràcies per la vostra participació en l’expressió de la voluntat de tot un poble. Unides i units ho aconseguirem!”

Finalment els portaveus dels agents socials convocants i dels partits i entitats participants, així com els representants de les institucions de govern autonòmic i municipal i la població assistent, van escoltar sonar de forma consecutiva la Muixeranga i l’himne de València, en un emotiu acte de clausura, conduït per la periodista Amalia Garrigós, que va agrair la participació i va apel·lar un sentiment honorable de pertinença i de comunitat que val la pena defensar.

Manifest

El dia 18 de novembre de 2017 la ciutadania valenciana va eixir als carrers de València per exigir un “Finançament Just”. Han passat ja tres anys i aquella reclamació encara és viva.

Continua llegint

Signa

Signa en favor d'un #FinançamentJust per al poble valencià.

Fes difusió

Si a tu també t'indigna, comparteix-ho amb les teues amistats i fes correr la veu.